Onze blog
De verflagen van de Eiffeltoren Afdrukken E-mailadres
AddThis Social Bookmark Button

Naar aanleiding van de honderdtwintigste verjaardag van de inhuldiging van de Eiffeltoren in Parijs, wordt deze 'ijzeren dame' voor de negentiende keer herschilderd sinds haar constructie in 1889. Alhoewel er meer dan een eeuw is verlopen sinds de eerste verflaag het staal begon te beschermen , zullen de schilders van vandaag in eerste instantie dezelfde methodes gebruiken als deze van meer dan honderd jaar geleden: stralen, reinigen, lokale anticorrosiebehandelingen en tenslotte het aanbrengen van een moderne urethaan alkyd gebaseerde verflaag. Al deze werken worden manueel uitgevoerd door 25 schilders die langsheen de draagbalken klimmen tot hoogtes van 300 meter. Zodoende bereiken ze met hun verfborstels en -rollers ieder klein hoekje van de 250.000 m² staaloppervlakte die moet worden beschermd tegen de krachten van de natuur.

Vrij vertaald uit "Protecting the Eiffel Tower from the Onset of Corrosion", e-newsletter van NACE International, november 2009

 
It's a Materials world: Megastructuren Afdrukken E-mailadres
AddThis Social Bookmark Button

De fascinerende wereld van de materiaalkunde wordt op prachtige wijze tot uiting gebracht in de serie “Megastructures” op National Geographic. Moderne wolkenkrabbers, de constructie van nieuwe ultrasnelle treinen en de olympische watercube in Peking zijn slechts enkele voorbeelden van hoe materiaalkunde het schijnbaar onmogelijke toch mogelijk maakt. Klik hier voor nog meer fascinatie

 
Bouwen op Materialen Afdrukken E-mailadres
AddThis Social Bookmark Button

Materialen kan je vergelijken met de constructie van je huis.

Op de betonnen fundering bouw je een metselwerk van stenen die elkaar overlappen, verdiepingen scheid je van elkaar door betonnen en/of houten balken, het dak bestaat uit een prachtig houten spantwerk, bedekt met elkaar overlappende dakpannen. Je huis doorstaat weer en wind, niet alleen dankzij het beton, de bakstenen, het hout en de dakpannen op zich, maar ook dankzij de wijze waarop al die bouwmaterialen in elkaar gepuzzeld en aan elkaar bevestigd zijn: stalen wapening, mortel, bouten en moeren, nagels en schroeven houden alles bij elkaar.

Materialen zijn net hetzelfde. Alle materialen bestaan uit bouwstenen, ook wel 'atomen' genoemd. Die atomen kunnen op allerhande manieren worden gestapeld en de manier waarop ze zijn gestapeld bepaalt al voor een deel hoe sterk het materiaal zal zijn. Een mooi voorbeeld is de vergelijking van diamant en je grijze potloodstaafje. Zowel diamant als je potloodstaafje zijn volledig opgebouwd uit koolstofatomen, maar toch is diamant het hardste materiaal ter wereld en is je potloodstaafje zo zacht als boter. Het verschil is de manier waarop de koolstofatomen zijn gestapeld, zie je in de volgende figuur. Alle atomen in een diamant hangen sterk aan elkaar. In het grafietstaafje zijn de atomen gestapeld in lagen waarbinnen de atomen sterk aan elkaar hangen, maar tussen de lagen is de sterkte heel beperkt.

 

DIAMANT                                                             GRAFIET

diamond_graphite_structure.jpg

De meeste materialen bestaan echter uit veel meer dan een stapeling van atomen alleen. De meeste materialen bevatten verschillende soorten atomen en verschillende stapelingen van die atomen; die verschillende stapelingen worden dan 'fases' genoemd. Het best gekende voorbeeld is staal, dat in hoofdzaak bestaat uit ijzeratomen, maar je vindt er ook altijd koolstofatomen in terug. Afhankelijk van hoe die ijzeratomen en koolstofatomen (en eventuele andere atomen) zijn gestapeld, dus afhankelijk van de fases die je er in terugvindt, krijg je dan bv. gewoon constructiestaal of bepaalde types roestvast staal.

Tenslotte kan je ook nog verschillende materialen combineren om zo een nieuw materiaal te maken. Een zeer gekend voorbeeld in wielerminnend Vlaanderen zijn koersfietsen. Het frame en vele andere onderdelen van de fietsen van onze toprenners zijn gemaakt van 'composieten'; dat zijn materialen die op zich uit verschillende andere materialen bestaan, zoals koolstof- of glasvezels die zijn gemengd en uitgehard samen met een plasticmateriaal. Om te eindigen waar we begonnen zijn: ook je huis bevat vele composietmaterialen: gewapend beton bestaat uit een stalen wapening, ingewerkt in beton; beton bestaat op zich uit een mengeling van stenen, zand en cement enz.

Al die stapelingen samen bepalen hoe sterk het materiaal zal zijn, dus ook hoe sterk je huis zal zijn.

 

Dat is wat Materials Consult wil zijn,

een stevige thuishaven voor zij die vragen hebben over materialen.

U bent van harte welkom.

 
Leuke weetjes Afdrukken E-mailadres
AddThis Social Bookmark Button

Hoe dicht de materiaalkunde staat bij ons dagelijks leven? Dichter dan je zou denken.

Hoe zichtbaar de materiaalkunde is in ons leven? Overal kan je materialen zien, voelen en horen.

In deze rubriek geen hoogdravende wetenschappelijk analyses of verkoopspraatjes, maar gewoon enkele leuke weetjes i.v.m. materialen.

  • Allemaal kennen we het wereldvermaarde Atomium in Brussel, maar wat stelt het voor? Het antwoord: een ijzerkristal, bouwsteen van gietijzer en staal. Een ijzerkristal bevat 9 ijzeratomen in een specifieke ruimtelijke ordening: ze vormen een kubus met 1 atoom op elk van de 8 hoekpunten en met 1 atoom in het midden van de kubus.

  • Een muziekinstrument zit vol wonderlijke materialen waaraan het instrument deels zijn prachtige klanken dankt, maar het is en blijft de muzikant zonder wie het instrument geen klank produceren kan.

  • GSM of iPod, niet meer te missen kleinoden, maar wist u dat materiaaldeskundigen er bloed, zweet en tranen aan hebben besteed om ze zo klein te maken en nog zullen besteden om ze nog kleiner te maken?

  • Het hardste materiaal ter wereld is diamant. Grafiet - het staafje in je potlood - is dan weer zacht als boter. Moeilijk te geloven, maar diamant en grafiet zijn beide volledig opgebouwd uit koolstofatomen. Het verschil? Dat is de manier waarop de koolstofatomen gestapeld zijn.

  • Frank De Winne en zijn collegae astronauten doen aan materiaalonderzoek: In het internationaal ruimtestation ISS gebeuren verschillende wetenschappelijke testen op materialen:op de ESA website 'Materials Science in Space' kom je meer te weten over dit boeiend vakgebied van de materiaalkunde.

 

 
<< Start < Vorige 11 12 Volgende > Einde >>

Pagina 12 van 12
NederlandsEnglish