De schadelijder als hoeksteen van een betrouwbaar schade-onderzoek Afdrukken
AddThis Social Bookmark Button

 

Materials Consult had de eer een lezing te mogen verzorgen op het Lassymposium 2012, een organisatie van het Nederlands Instituut voor Lastechniek en het Belgisch Instituut voor Lastechniek. Wij houden eraan beide instanties van harte te danken voor de uitnodiging.

Naar aanleiding van deze presentatie werden we eveneens uitgenodigd een publicatie te verzorgen in het vaktijdschrift "Lastechniek".

Een samenvatting van de presentatie en het artikel vind je hieronder. Het volledige artikel kan nu gratis worden gedownload.

 

De schadelijder als hoeksteen van een betrouwbaar schadeonderzoek.

Als rechtgeaard geïnteresseerde in de techniek zou u natuurlijk niets liever willen dan dat u tot op de bodem kon uitvissen waarom bepaalde van uw constructies, installaties of producten de gestelde kwaliteitseisen niet hebben gehaald. Zo zijn er bv. bij de corrosie van een laszone vele ‘mogelijke’ daders aan te wijzen. Was het een slechte las en zo ja, was het de procedure, het lasmateriaal, de lasser of nog iets anders? Wat te denken van een eventueel verkeerd gebruik? Of zat er misschien iets in het water? Vele mogelijk oorzaken, waarbij u vanzelfsprekend de waarheid en niets anders dan de waarheid wil achterhalen.

Het bepalen van de grondoorzaak (root cause) en de daarbij horende schade-analyses is gewoonlijk voer voor specialisten, maar die kunnen zelden iets uitrichten zonder uw assistentie. Op basis van concrete voorbeelden neemt onze zaakvoerder Frans Vos u mee op een reis doorheen de hinderpalen van het schadeonderzoek. En zoals u zal merken … enkele eenvoudige leefregels laten u snel toe om uzelf en uw bedrijf veel leed en veel euro’s te besparen.

Voor de trouwe lezers van onze blogs, hierbij alvast een tip van de sluier: wist u dat u veel nuttige informatie al kan opzoeken voordat de schadeonderzoeker aan haar of zijn werk begint? Enkele voorbeelden:

  • lasser_met_computer_-_open_vizierType materiaal, indien mogelijk met materiaalcertificaat
  • Constructietekening en -dossier, inclusief eventuele lasprocedures
  • Procesgegevens zoals temperatuur, druk, product in de installatie
  • Eventuele historische gegevens zoals inspectierapporten, datarecordings, ...
  • In geval van schadedossiers: Verslag van uw eigen visuele bevindingen en dito foto's enz.

Ook kan u op voorhand al zorgen dat alle schadestukken op een traceerbare wijze zijn geïdentificeerd en gelabeld. En tot slot verdient ook de behandeling van de schadestukken op zich de nodige aandacht: check hiervoor onze rubriek 'Goed begonnen is half gewonnen'.

 

Frans Vos

Zaakvoerder Materials Consult bvba